PASSAGERARE
OM SVENSKA PARAMOTORFÖRBUNDET
vår bakgrund & historia
Svenska Paramotorförbundet skapades för att det saknades en egen organisation för den ultralätta flygsporten Paramotor.
Vi bestod ursprungligen av en handfull pionjärer som lagligt ville få tillgång till svenskt luftrum.
Dåvarande Luftfartsverket (numera Transportstyrelsen- Luftfartsavdelningen) kunde endast acceptera vår flygsport organiserad i en av deras redan delegerade och befintliga flygsport-organisationer, alternativt att skapa en egen unik flygorganisation för vår flygsport.
Vi valde efter en ordentlig analys, tillsammans med våra högt ställda krav på säkerhet och kvalité, det senare alternativet.
Efter flera år av mödosamt arbete och otaliga remissomgångar kom vi äntligen i mål.
År 2005 fick vi vår officiella ackreditering som delegerad flygsportorganisation. Vi var nu ansvariga för vår flygverksamhet, direkt organiserade under svenska luftfartsmyndigheten.
SPMF är fortfarande efter alla dessa år Sveriges yngsta flygsport-organisation. De kräver en fantastisk arbetsinsats på många plan och mängder av arbetstid, för att uppnå de kvalitetskrav som ställs från en nationell luftfartsmyndighet, för att slutligen få ackreditering att få ansvara för, organisera och utöva en ny typ av flygverksamhet i svenskt luftrum.
Paramotor som flygsport ska inte blandas ihop med s.k. skärmflyg. Flygning med flygskärm är en fantastiskt härlig segelflygsport som bygger på att utan motorkraft fotstarta från berg och andra höjder för att sedan rida på stigande luft så länge naturen och skickligheten hos piloten tillåter. Paramotor är som motsats en motoriserad fotstartad & rullstartad flygsport som är befriad från behovet av höjdstarter och stigande luft. Paramotorpiloten kan avverka imponerande sträckor och höjder med en begränsad mängd bränsle ombord. Materielen vi använder, främst de vingar vi flyger (RAM-Air Wings), skiljer sig avsevärt från flygskärmar. Paramotor-vingar är konstruerade för att hantera de starka dynamiska motorkrafterna, vara mycket egenstabila i turbulent luft utan pilotens aktiva insatser, klara högre marsch & topphastigheter. Paramotor-vingar skall också ha mycket stor hållfasthet avseende statisk belastning och dynamiska G-krafter, vilket också medför en längre teknisk livslängd.
Tillsammans med kravet på god flygmateriel följer det viktigaste av vår verksamhet: en högkvalitativ, erfarenhetsbevisad och säker pilotutbildning för våra medlemmar. Våra erfarenheter och krav på SPMF:s pilotutbildning bygger på våra rötter inom motoriserat ultralätt- / microlight-flyg, men även kompetens från andra motoriserade flygsporter. Gemensamt för dessa flygsporter är bl.a. ett grundläggande obligatoriskt krav på utbildning med dubbelkommando och lärare ombord innan soloflyg kan utföras av eleven med lärarkontakt via radio.
våra ledord
SPMF har som främsta ledord att våra medlemmar ska ”Känna sig trygga med en utförd kompetent, komplett och säker utbildning så att man känner sig trygg med sig själv som pilot samt att dela luftrummet med andra farkoster”.
Alla Flygskolor under SPMF utbildar t.ex. alltid med dubbelkommando de första timmarna, för att piloten alltid ska känna sig trygg innan efterföljande utbildningssteg påbörjas. Det här kan tyckas självklart, på samma sätt som inom de flesta andra flygsporter, men så har historiskt inte varit fallet och är det fortfarande inte.
Våra utbildade piloter förstår att i luftrummet finns annan trafik och vi måste ta hänsyn till varandra för att alla ska vara trygga med att det går att kombinera säker och njutbar flygning som solopilot eller i kamratlig rote med andra piloter, likväl som att man vet att man kommer hem säkert varje gång med lägsta risk för incidenter eller olyckor.
SPMF är fortfarande en relativt liten flygorganisation som ständigt växer i medlemsantal med kvalité. Vi blickar två decennier bakåt i tiden med i sort sett noll incidenter eller allvarliga olyckor bland våra flygande medlemmar. Detta även om vi jämför antal totala flygtimmar per incident fördelat bland våra piloter.
Vi är helt unika i Sverige med denna fantastiska olycksstatistik, vilket gör oss enormt stolta men samtidigt ödmjuka. Trots att vi förklarar statistiken med grunden för vår organisation ”Säkerhet & kvalité” så är vi fullt medvetna att sportaktivitet på land, vatten eller i luften alltid är förenad med risk för olyckor.
Vi slutar dock aldrig att jobba med att ytterligare säkerhetsmässigt förbättra oss som flygorganisation: Utbildning, kultur och attityder, omvärldsbevakning inom och utom landet samt förståelse kring andras incidenter & olyckor m.m. är ständigt pågående aktiviteter inom SPMF för att vi ska fortsätta vara riktigt duktiga på säkerhet!
SPMF har också som ledord att det ska vara rimliga kostnader förenat med motoriserad flygning, vilket flygsporten Paramotor verkligen är ett bevis på. Det finns ingen flygsport som är billigare i kostnad per flygtimme om du äger din flygmateriel själv. I sin utbildning får våra piloter lära sig att kontrollera och sköta sin egen utrustning, vilket bl.a. gör att den tekniska livslängden förlängs på materielen och att kostnader för reservdelar och underhåll blir låga.
vår Ideologi
Vi är en flygorganisation som är skapad av piloter för piloter. Vi har en mycket slimmad organisation som aldrig tagit emot statliga bidrag eller varit i behov av sponsorer- vilket i sig även är något helt unikt. Vi driver därför vår verksamhet endast för våra medlemmars bästa intresse- utan styrning via tyckanden eller ideologier från omvärlden. All verksamhet hos styrelsen och övriga administrativt frivilliga- är helt oavlönad och ideell. Vi har en utmärkt regelbunden positiv kommunikation med Transportstyrelsen för att hela tiden balansera vår utveckling i harmoni med dynamiska lagar och förändringar inom luftfart. Vi träffar- via Transportstyrelsens initiativ- dessutom övriga flygorganisationer och dess representanter med jämna mellanrum för att diskutera flygsportens utveckling generellt inom svenskt luftrum.

senaste nytt
Militärövning Aurora 2023
Viktig information om försvarsövning! Hej kära medlemmar! Mellan den 17 april och den 11 maj 2023 pågår Försvarsmaktsövningen ”Aurora 23”! Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och...